BRALNA KULTURA


Biblos

Ponuja izposojo in prodajo e-knjig. Sodeluje z založbami in knjižnicami. Na Biblosu je na voljo za izposojo kar 542 e-knjig za otroke in mladino:
e-knjige za otroke (274)
e-knjige za mladostnike (268)

Za izposojo e-knjig v Biblosu je potreben vpis v eno od splošnih knjižnic. Če starši ali otroci še niso vpisani v knjižnico, jim sporočite, da se je možno v nekatere splošne knjižnice včlaniti na daljavo.

Tukaj lahko preverite, katere od knjižnic ponujajo možnost včlanitve na daljavo.

Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS
Bralna značka pripravlja bralne predloge in povezave, ki jih sproti dopolnjujejo. Posebej izpostavljajo izbore knjig (pregledni priporočilni seznami, seznami po ciljnih skupinah in zbirke, tematski seznami, nagrade za mladinsko književnost). Več >

Lutkovno gledališče Ljubljana
V času spopadanja s koronavirusom v LGL ostajajo povezani z obiskovalci tudi skozi otroško in mladinsko literaturo. Branja v knjigarni Skozi tisočere zgodbe so preselili na splet, igralci pa vas bodo v knjižni svet vsak ponedeljek vodili od doma. Prva sta na vrsti igralec in tv voditelj Nik Škrlec in dramatičarka, prevajalka in klasična filologinja Jera Ivanc, ki predstavljata knjigo Atlas mitov založbe Morfemplus. Povezava >

Mestna knjižnica Kranj
Knjižnica izpostavlja spletno stran Modri pes za otroke in starše, namenjeno spodbujanju branja in učenju skozi igro. Veliko vprašanj izzove že sama figura psa zelene barve z imenom Modri pes.

Mestna knjižnica Ljubljana
V knjižnici pripravljajo različne spletne vsebine za otroke in mlade:
Preberi pravljico, za družine z majhnimi otroci in samostojne mlade bralce.
https://www.mklj.si/pravljicna-soba2/prelistaj-pravljico

Poslušaj pravljico, za družine z majhnimi otroci

https://www.mklj.si/pravljicna-soba2/poslusaj-pravljico
https://www.mklj.si/pravljicna-soba2/lahkonocnice


Reši uganko, za otroke do desetega leta starosti
https://www.mklj.si/uganke-in-kvizi/pisana-uganka

Nariši uganko, za otroke do desetega leta starosti
https://www.mklj.si/risana-uganka?view=jpainter

Robinzonijada v informacijski družbi, spletni kviz za mlade
https://www.mklj.si/robinzonijada-otroci?view=quizzes

Narodna in univerzitetna knjižnica
Cankarjevo vesolje je učni vir, ki s sodobnim prikazom digitalno dostopnih virov kulturne dediščine ponuja celovit vpogled v življenje, delo in čas Ivana Cankarja. Namenjen je podpori učnemu procesu. Pilotni projekt je nastal v sodelovanju z Osnovno šolo Kašelj, Gimnazijo Vič in Oddelkom za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.
Povezava >

Noč knjige
Letošnja Noč knjige se glede na razmere iz najrazličnejših javnih prostorov seli v domove vseh vas, soustvarjalcev Noči knjige, v naravo ter v virtualni prostor interneta in družabnih omrežij. Povezava >

Knjižnica Kamnik
Knjižnica vabi na virtualni sprehod po kamniški pravljični poti z naslovom Po mestu s pravljico v žepu. Pot je del mednarodnega projekta Citywalk, namenjenega spodbujanju hoje in spremembi prometnih strategij.
Interaktivni zemljevid najdete na povezavi >

Primorska gledališča, knjižnice in knjigarne
Vabimo k poslušanju pravljic v okviru pobude Igralci primorskih gledališč berejo pravljice ... na spletu, ki je nastala v letu 2020 v sodelovanju med SSG Trst, Gledališčem Koper in SNG Nova Gorica s knjižnicami in knjigarnami iz Nove Gorice, Gorice, Trsta in Kopra. Vsebine bodo v prihodnje še dopolnjevali.

Vodnikova domačija Šiška
Nedelja je na Vodnikovi domačiji dan za Nedeljski otroški program Nedelce. A Nedelce, čas, ki ga skupaj z otroki preživimo v družbi dobrih knjig, so lahko vsak dan! V času, ko se šolamo in delamo od doma, zato ob nedeljah objavljajo vsebine za domače Nedelce. Aktualne Nedelce najdete na njihovem Vimeo kanalu.

Natečaj Povej in posnemi zgodbo je namenjen otrokom do 9. leta, vabi pa jih k izmišljevanju zgodb. Najbolj posrečene zgodbe bodo ilustrirali ilustratorji in ilustratorke, objavili pa jih bodo v spletni poslušalnici pripovedovanj otrok, ki počasi nastaja. Več informacij o natečaju
na povezavi >

Festival angažiranega pisanja Itn. deluje na Facebooku
, kjer lahko spremljate tudi pogovore dijakov in dijakinj z gosti iz literarnega in širšega družbenega prostora. Pogovore najdete tudi na njihovem youtube kanalu.
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.