RTV SLOVENIJA


RTV Slovenija – Televizija Slovenija

Cikel vsebin, povezanih z Ivanom Cankarjem, na TV SLO
TV Slovenija je v času izrednih razmer na program umestila ciklus filmov o Ivanu Cankarju in televizijskih priredb gledaliških uprizoritev njegovih del. Namenjen je gimnazijcem, ki bodo na maturi morali razmišljati o "svetovih Cankarjeve dramatike". Več >

V Otroškem in mladinskem programu Televizije Slovenija skupaj z MIZŠ in Zavodom za šolstvo pripravljajo učni pripomoček oziroma posebno jutranjo oddajo v živo - Izodrom.

Oddaja je na sporedu vsako jutro ob 9.10 na TV SLO 1, v njej pa lahko šolarji spremljajo informativne vsebine v Infodromu, poučne prispevke iz oddaj Firbcologi, Male sive celice, Studio Kriškraš, zanimive goste, ki se v živo oglašajo preko Skypa, voditelja, Nik Škrlec in Nika Rozman, pa jih s svojimi domislicami skušata tudi razvedriti. Obe inštituciji ustvarjalcem programa pomagata s kontakti učiteljev, na ta način pripravijo poučne vsebine, ki so za otroke aktualne tudi v učnem procesu.

Po Izodromu, ob 10.10, je na sporedu še pol ure risank ter dve odlični tuji seriji za otroke.

Vsi ostali dobro poznani termini otroških oddaj na TV SLO 1 so nespremenjeni: popoldanski otroški blok ob 15.45, večerna risanka ob 18.10, sobotni blok od 7.00 do 10.40, nedeljski Živ žav med 7.00 in 10.50.

Dodali pa so jim še dva nova bloka na TV SLO 2: vsako jutro ob 8.00 in vsak večer ob 19.00 predvajajo raznolike oddaje, tudi tiste, ki so bile hit nekaj let nazaj. Vse otroke učijo in razvedrijo in jih zato pri svojem delu lahko uporabijo tudi učitelji.

Podrobni sporedi na:
https://www.rtvslo.si/tv/spored/tvs1
https://www.rtvslo.si/tv/spored/tvs2


Vse oddaje pa najdete tudi na spletnem portalu Televizije Slovenija:
https://www.rtvslo.si/tv/otroski

V program RTV so v aprilu uvrščene nove oddaje ter otroški in mladinski filmi.
Seznam oddaj >
Seznam otroških in mladinskih filmov >


Radio Slovenija
Radijska igra za otroke (RIO)

Radijska igra za otroke je na sporedu vsako nedeljo ob 8.05 na 1. programu Radia Slovenija – PRVI. V aprilu nedeljska jutra prebuja prav poseben Cikel radijskih iger za otroke Žarka PetanaGluhi kralj (5. 4. 2020), Obtoženi volk (12. 4. 2020), Goli cesar (19. 4. 2020) in Zaspana Trnuljčica in krmežljavi Matjažek (26. 4. 2020). Igre na zahtevo in didaktično gradivo za aktivni sprehod z otrokom skozi zvok pa so dostopne na Otroškem portalu RTV Slovenija v razdelku RIO in RIO za starše in mentorje, kjer najdete nabor didaktičnih gradiv za aktivno poslušanje posamezne igre. Igre predvajane v etru so še teden dni dostopne na zahtevo na spletni platformi RTV 4D. Radijska igra kot svojevrsten umetniški žanr in didaktično sredstvo je nadvse pomembna za razvoj abstraktnega mišljenja in slušne senzibilnosti. Še posebej v obdobju, ko moramo biti zaradi splošne varnosti doma, pa je čudovito razvedrilo za vso družino ali pa dopolnilo v izobraževanju na daljavo. Kontakt: Klemen Markovčič (rio@rtvslo.si).

Radi bi vas spomnili tudi na posebno rubriko RIO za starše in mentorje, v kateri so za ta čas še RIO dopolnili in dopolnjujejo sproti s konkretnimi didaktičnimi gradivi za aktivno poslušanje z otrokom.

Arsovo domače branje
Na 3. programu Radia Slovenija, programu Ars, v sklopu literarnih večerov Oh, literatura – O, literatura! že tretje leto spremljajo srednješolsko domače branje. Izpostavljajo najpomembnejše literarne vsebine srednješolskega pouka književnosti. V šolskem letu 2019/2020 so se posvetili tretjemu letniku. Oddaje najdete na Arsovi spletni strani.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.