MUZEJI IN GALERIJE


NOVO
Muzej Velenje
V Muzeju Velenje so aktivni na spletni strani in družbenih omrežjih, predvsem  na Facebook profilu, kjer obiskovalcem nudijo raznovrstne muzejske vsebine na daljavo. Med drugim objavljajo filme, predmete iz depoja, odlomke iz strokovnih prispevkov, arhivske fotografije, virtualne razstave. Na njihovi spletni strani so na ogled tudi 360
° posnetki muzejskih razstav >
Pripravili so tudi posebne naloge za osnovnošolske otroke Potovanje s časovnim strojem v preteklost našega mesta, ki so dostopne na muzejski spletni strani in Facebook profilu. Otroci so tudi vabljeni, da sodelujejo pri virtualni razstavi podob Velenjskega gradu, ki letos praznuje 750. obletnico prve omembe. Izdelke zbirajo do konca meseca maja. Več >
Stik z obiskovalci v muzeju ohranjajo tudi preko različnih pozivov, kot npr. Koronanabiralnik – zbiranje pričevanj, ki so nastala o času novega koronavirusa.


***

Cankarjev dom Ljubljana

Pogrešate zahajanje v Galerijo Cankarjevega doma? Za vas so pripravili zdravilo v obliki kratkih vodenj po razstavi Ideja, znanost in tehnologija antične Grčije. Najdete jih tukaj >


Galerija Božidar Jakac
V galeriji pripravljajo pedagoška gradiva in namige za najmlajše, kako kreativno preživeti čas doma. Na spletni strani je na voljo učno gradivo Kako ustvariti grafiko doma, ki je namenjeno osnovnošolcem, povabljeni pa ste tudi vsi ostali, da si zadate grafični izziv v tehniki monotipija.

Osnovnošolce vabijo, da narišejo, naslikajo ali izdelajo grafiko z motivom Cvetoče krošnje (ki jih gledam skozi okno). Izdelke (ob pomoči staršev) fotografirajte ali skenirajte in jih do 26. aprila 2020 pošljite na e-naslov info@galerija-bj.si ali jih objavite na vašem Instagram profilu in označite GBJ (@galerijabj). Najboljše bodo nagrajene. Več >

Galerija Miklova hiša Ribnica
Za prijetnejše preživljanje časa doma so za pripravili nekaj spletnih iger in aktivnosti, s katerimi boste lahko na zabaven način stopili v stik z likovno umetnostjo. Igre temeljijo na vsebinah, ki so povezane z Galerijo Miklova hiša in njeno likovno zbirko.
Za naše najmlajše so pripravili tudi spletno izdajo publikacije Umetnost je!, s pomočjo katere bodo otroci spoznavali različne likovne pojme in se seznanili s temeljnimi umetniškimi deli iz likovne zbirke Galerije Miklova hiša. V drugem delu publikacije pa jih čaka nekaj nalog za samostojno ustvarjanje doma.

Gorenjski muzej
Do naslednjega snidenja v muzeju so pripravili aktivnosti, ki so primerne za celo družino. Otroci se lahko pozabavajo z delavnicami, ki jih je pripravila Muzejčica, ki se kljub temu, da muzeji samevajo, prav nič ne dolgočasi. Kaj pripravlja v teh dneh si lahko pogledate na povezavi >
V tem času sameva tudi Prešernova hiša, ki jo lahko obiščete kar od doma.
Za preizkus vašega znanja o našem največjem pesniku pa so pripravili kratek kviz.
V Gorenjskem muzeju je 24 ur na dan odprta tudi muzejska e- knjižnica.


Goriški muzej

V muzeju so na Facebooku pričeli z dnevnim objavljanjem zanimivih predmetov in zapisov oz. zgodb, ki so z njimi povezane, zapiski so poimenovani Spletna vitrina za muzejske predmete. Poleg tega njihov kustos zgodovinar, dr. Marko Klavora, objavlja ločeno zapise - spomine. Poimenoval jih je Šivalnica spominov. Oboje je dostopno tukaj > Za najmlajše objavljajo dele iz pedagoških vsebin, ki so jih oblikovali v zadnjih mesecih.
Tudi na portalu Youtube
ima Goriški muzej svojo stran, kjer so objavljeni posnetki nekaterih preteklih predavanj in video material preteklih občasnih razstav.

Koroška galerija likovnih umetnosti
Galerija vabi k obisku izobraževalnega portala Odkrivajmo umetnost (Discovering art), kjer lahko odkrivate zanimiva dejstva o umetnosti in galerijah − umetnostnih muzejih. Sodelujejo: Muzej sodobne umetnosti Zagreb, Fundacija Antoni Tàpies iz Barcelone, Muzej sodobne umetnosti Vojvodine in Koroška galerije likovnih umetnosti.

Vranček Koki tudi v času izolacije ne počiva. S pomočjo kustosinje pedagoginje vsak teden marljivo pripravlja zanimive aktivnosti za otroke, ki jih ob petkih dopoldne objavljajo na Facebook strani in v tedenskem novičniku. Na spletni strani najdete vse pretekle aktivnosti, ki ste jih mogoče zamudili.
Sledite tudi njihovi Facebook strani, kjer poleg petkovih aktivnosti za otroke ob sredah objavljajo zanimive zgodbe iz muzejskega arhiva.


Koroški pokrajinski muzej
Koroški pokrajinski muzej na svojih družbenih omrežjih, zlasti na Facebooku in spletni strani, objavlja različne vsebine (zapise o muzejskih predmetih, rebuse, križanke, uganke, skrita vprašanja) na teme 400 let jeklarstva v Mežiški dolini, 160. obletnica rojstva skladatelja Huga Wolfa in 100. obletnica Koroškega plebiscita ter tudi ostale teme iz koroške kulturne dediščine, namenjene vsem ljubiteljem kulturne dediščine. Vsak ponedeljek pa lahko na Koroškem radiu ob 18.10 uri poslušate muzejske zgodbe v okviru oddaje Iz zakladnice koroške kulturne dediščine, ki jih pripravljajo strokovni delavci muzeja.


Loški muzej Škofja Loka
Muzej vabi k branju
Novičnika Loškega muzeja, v katerem predstavljajo nove raziskovalne izsledke, zanimivosti iz zbirk in depojev ter druge muzejske vsebine. Obiščete lahko tudi izobraževalni razdelek Muzej+, v katerem so zbrane pestre digitalizirane muzejske vsebine, si v Videoarhivu ogledate posnetke predavanj in pogovorov z zanimivimi gosti, na Knjižni polici pa prelistate najrazličnejše muzejske publikacije.

Pripravljajo pa tudi ustvarjalni natečaj
Moje tihožitje v času karantene, s katerim želijo vse od najmlajših do nekoliko strešjih spodbuditi k upodabljanju tihožitij iz novega domačega vsakdana. Slike, risbe, kolaže in druge umetnine (ne pa fotografij) zbirajo do konca karantene na simona-zvanut@loski-muzej.si. Tihožitja bodo vsak teden objavljali na spletni strani in družbenih omrežjih.


Medobčinski muzej Kamnik in enoti Galerija Miha Maleš ter rojstna hiša Rudolfa Maistra
Galerije in muzeji smo odprli svoja vrata, kljub vsemu pa nadaljujemo z zanimivi spletnimi vsebinami.
V rubriki spletne razstave je na voljo video o življenju in delu prof. dr. Staneta Gabrovca, velikana slovenske arheologije, ki bi 18. aprila praznoval svoj 100. rojstni dan in je bil rojen prav na gradu Zaprice. Povezava >

Za odrasle, družine, srednješolsko mladino in osnovnošolce smo pripravili zanimiv lov za kamniškimi zakladi >

Še naprej vljudno vabljeni k branju Zgodb o muzejskih predmetih >


Mestni muzej Ljubljana
Muzej vabi k uporabi raznovrstnih učnih gradiv na temo Emone, Jožeta Plečnika, Ivana Cankarja, srednjega veka, državnih simbolov ... Vsebine so podkrepljene z videoposnetki in zvočnimi pripovedmi, kvizi in ugankami. Učna gradiva najdete na tej povezavi. Svoje znanje o zgodovini Ljubljane pa lahko preizkusite tudi v interaktivnem kvizu.

Prav tako pozivajo k sodelovanju v dveh projektih:
Mali umetniki v karanteni, kjer zbirajo otroška likovna dela, narejena v času izolacije.
KORONAPROJEKT Čim prej korono v muzej, kjer zbirajo fotografije, videoposnetke in zapise, ki pričajo o trenutnih razmerah (prazne ulice, dnevne sobe spremenjene v učilnice in pisarne, nenavadni napisi in opozorila, …)


Muzej narodne osvoboditve Maribor

 V MNOM pripravljajo učne materiale za šole, ki jih najdete na njihovem Youtube kanalu. Na socialnih omrežjih Muzeja narodne osvoboditve in Trafika – Muzej za enega objavljajo spletne razstave. Učiteljem materiale prenaša projekt Inovativna šola.


Muzej novejše zgodovine Celje
V muzeju na družbenih omrežjih, zlasti Facebooku, dnevno objavljajo različne vsebine (virtualne oglede razstav, pričevanja, posnetke ipd.), pripravljajo pa tudi spletne vsebine kot npr. pobarvanke z motivi Hermana Lisjaka za predšolske otroke. Več >

Muzej novejše zgodovine Slovenije
Muzej vabi k uporabi raznovrstnih virov ter različnih učnih gradiv, vezanih na slovensko zgodovino 20. stoletja. Učna gradiva so sestavljena iz več delov: obsegajo razlage določenih tem, povezave do pričevanj, video vsebin in raznovrstnih nalog za ponovitev snovi v razredu ali doma.
Vse vire in učna gradiva najdete na povezavi >

Obenem vabijo k sodelovanju in aktivnemu pristopu posameznikov z dvema uspešnima akcijama:
1. Nagradni stripovski natečaj: Življenje v času koronavirusa, ki traja do 18. 4. 2020.
2. Poziv: Slovenija in koronavirus: Tudi tvoja zgodba je del zgodovine.


Muzeji Radovljiške občine
Povsod je lepo, a doma je najlepše … še posebej, če imamo dostop do vsega, kar nas zanima. Radovljiški muzeji so pripravili vrsto zanimivih vsebin, ki bodo preganjale dolgčas in vas popeljale v svet 18. stoletja, med kovače in čebele, po straneh knjig za otroke, na ogled spletne razstave … Na spletni strani so dostopni virtualni ogledi, muzejske ustvarjalnice za mlade in malo manj mlade, natečaji. Dobrodošli v naši družbi na spletu!
Hkrati osnovnošolce in šole vabimo k sodelovanju na nagradnem natečaju Ej, a si doma? Življenje mladih v času COVID-19 v ilustraciji. Več o natečaju si lahko preberete tukaj >


Narodna galerija
Po stalni zbirki Narodne galerije se lahko virtualno sprehodite na povezavi >
V času, ko ogled zbirk v živo ni mogoč, na spletni strani vsak dan tudi v rubriki Umetnina dneva izpostavimo eno umetnino z besedilom in zvočnim opisom v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku.

Za učence in učitelje je na spletni strani objavljeno gradivo Slovenski impresionisti in njihov čas. Na voljo so e-knjižica, učni list, material in navodila za izdelavo igre Impresionistični spomin ter videoposnetki s predstavitvami izbranih umetnin v slovenskem znakovnem jeziku in predstavitev impresionističnega načina slikanja. Dostopno na povezavi >

Obenem osnovnošolce vabimo k sodelovanju na likovnem natečaju Kakšne barve je tvoj parazol? Več informacij na povezavi >

Na družbenih omrežjih in YouTube kanalu objavljamo različne predstavitve in videoposnetke: umetnine s stalne in občasne razstave, mitološke zgodbe ob likovnih podobah, predstavljamo portretirance ...

Za dijakinje in dijake smo pripravili maturitetni kviz, ki brezplačno dostopen v mobilni aplikaciji Nexto. Vprašanja v kvizu so povzeta po maturitetnih polah iz preteklih let. Navodila in informacije najdete na povezavi >


Narodni muzej Slovenije

Za otroke in družine so pripravili rubriko
Muzej v copatih, kjer boste našli bogato bero vsebin za učenje, ustvarjanje, kuhanje in kratkočasenje. Vsebine na tedenski bazi osvežujejo in dopolnjujejo.
Učitelji in profesorji si z učenci ter dijaki lahko preko virtualnih razstav ogledate
znamenite predmete, kot so situla z Vač, kip emonskega meščana, neandertalčeva piščal in drugi. V pomoč vam bo tudi didaktično in drugo gradivo z opisi arheoloških obdobij in posameznih predmetov. Pridružite se jim lahko tudi na ogledu virtualnih občasnih in stalnih razstav.

Notranjski muzej Postojna

Notranjski muzej Postojna na svojih socialnih omrežjih in spletnih straneh objavlja Muzejske delavnice na domu, ki so jih naredili v okviru Megakviza. Teme se nanašajo na stalno razstavo Muzej krasa in so dostopne tudi na povezavi. Na spletni strani so objavljene tudi video vsebine o muzeju in razstavi, vključno z biološkim filmom Voda in kras, ki je odličen pripomoček za II. In III. vzgojno-izobraževalno obdobje OŠ.

Pilonova galerija Ajdovščina
Do takrat, ko se ponovno srečamo v galeriji, rubriko Dogodki na spletni strani www.venopilon.com namenjajo predvsem osnovnošolcem in mladim, vsebine pa lahko služijo tudi učiteljem in profesorjem SŠ kot pomoč pri pripravi šolske snovi znotraj izobraževanja na daljavo. Tu, kjer se Pilonova galerija z vami druži na spletu, za vas pripravljajo in razkrivajo zgodbe iz ozadja Pilonovih del iz stalne zbirke, družine z otroki ter otroke nagovarja s kratkočasnimi nalogami ter ustvarjalnicami galerijski Mišek Venč, malce starejšim otrokom in mladim pa namenjajo zanimivosti s trenutne občasne razstave Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji 2004–2018 ter iz sveta umetnosti. Vse pa obenem toplo vabijo tudi na obisk njihove FB strani.


Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož
Muzej je z delom svojih zbirk in muzealij prisoten na platformi Google Arts & Culture, kjer je na voljo tudi virtualni ogled izbranih soban z muzejskimi zbirkami v Ptujskem gradu. Uporabniki si lahko iz varnega zavetja doma ogledajo izbrane dele zbirke fevdalne stanovanjske kulture, zbirke orožja, mask, grajske galerije in zbirke tradicionalnih pustnih mask.
Povezave do omenjenih zbirk in razstav so zbrane na muzejski spletni strani v rubriki Ptujski muzej virtualno.

Otroci in starši lahko virtualni ogled popestrijo z  ogledom in reševanjem muzejskih publikacij za otroke, ogledom virtualne razstave za otroke ali s spletnimi ustvarjalnimi delavnicami, ki so objavljene v rubriki Ptujski muzej virtualno za družine.

Za šole so vse informacije zbrane v rubriki Ptujski muzej virtualno za šole, kjer so objavljene virtualne muzejske vsebine, pedagoški programi za virtualno izvedbo kulturnih dni, publikacije, tv prispevki, spletni kvizi in delovni listi ter virtualne razstave za šole.


Pokrajinski muzej Maribor
V muzeju vabijo k udeležbi v muzejskem pedagoškem projektu Velike stvaritve malih mojstrov, ki bo potekal pod naslovom Grad – zaklad. V središče zanimanja postavljajo oblikovanje nekoč in danes. Osnovnošolce vabijo, da se kot oblikovalci preizkusijo v oblikovanju logotipa za otroški muzej. Več o projektu v priponki >

Posavski muzej Brežice
Ker so muzejska vrata fizično zaprta, so pripravili novo rubriko Muzejske kratkočasnice, zbirko delavnic, primernih za različne starostne skupine.

Pokrajinski muzej Koper
Pokrajinski muzej Koper omogoča virtualni obisk muzeja, otroke in njihove starše pa vabijo, da za zabavni predah med delom in učenjem obiščejo spletno stran muzeja in se preskusijo v eni od interaktivnih igric, ki so na voljo na povezavi.
Prispel je novi Svetilnik! Učence vabimo k branju in reševanju zabavnih nalog v elektronski različici časopisa, ki s krajšimi članki, ugankami in kvizi predstavlja kulturne vsebine obalnih mest in zaledja. Aprilsko številko in arhiv starejših izdaj najdete na povezavi >

Pomorski muzej
Z ogledom spletnih vsebin Pomorskega muzeja lahko obiskovalci spoznajo vse njihove zbirke in razstave, tudi virtualne oglede zbirk v Muzeju solinarstva in Tonini hiši.
V sklopu projekta Mala barka 2 je
povezava do virtualnega muzeja Mala barka, ki zajema veliko bazo pomorske dediščine. V kratkem bodo v Pedagoškem kotičku objavili izbor nalog za najmlajše obiskovalce.

Prirodoslovni muzej Slovenije
Muzej na svojih spletnih straneh ponuja različne možnosti za KUV, vključno s poučnimi in zabavnimi igrami ter zgodbami, ki otrokom in mladim približajo različne naravoslovne, okoljske in naravovarstvene teme. Stran vključuje tudi posnetke predavanj priznanih slovenskih in tujih strokovnjakih, ki jih v Prirodoslovnem muzeju Slovenije organizirajo že od leta 2013, objavljeni pa so na straneh Videolectures. Na podstrani Zbirke si učenci lahko ogledajo, kaj hranijo v muzejskih študijskih zbirkah.

Slamnikarski muzej Domžale in Menačenkova domačija (Kulturni dom Franca Bernika Domžale)
Čas, ko smo doma, lahko izkoristimo tudi za spoznavanje novega gradiva, zato smo vam v sklopu naše muzejske dejavnosti pripravili dostop do poučnih ugank za najmlajše, učnih listov za šolarje, pisnih in video prispevkov ter gradiv za zahtevnejše bralce. Želimo vam veliko domžalsko kulturne zabave in se kmalu srečamo v živo!
Dostop do muzejske spletne strani >
Za vprašanja, rešitve, fotografije, misli smo na voljo na e-naslovu slamnikarski.muzej@kd-domzale.si.


Slovenski etnografski muzej
Medtem, ko je muzej zaprt, vabijo k raziskovanju spletne strani SEM in novega zavihka oz. menija SEM OD DOMA, kjer najdete več kot 25.000 enot gradiva. Gre za zbirke predmetov, fotografij, etnografskih filmov, digitalno knjižnico katalogov in vodnikov po razstavah ter drugega gradiva, ki je dostopno preko spleta. Učitelje in osnovnošolce pa še posebej vabijo k raziskovanju digitalne učne ure na temo oblačilne kulture na Slovenskem.

Tehniški muzej Slovenije
V času, ko je muzej zaprt za obiskovalce, vabijo na ogled spletnih vsebin, ki vključujejo digitalno zbirko predmetov Tehniškega muzeja Slovenije, virtualni ogled Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri, virtualni ogled Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu in zvočne e-knjižice za otroke.
Več
na povezavi >

Tolminski muzej 
V Tolminskem muzeju želijo ohraniti vzpostavljene vezi in vam tudi v aktualnih razmerah pomagati pri spoznavanju naše kulturne dediščine. Na spletni strani muzeja so zato v rubriki Izpostavljeno pripravili več različnih spletnih predstavitev in učnih vsebin, ki bi jih sicer spoznavali ob obisku njihovega muzeja ali zunanjih muzejskih zbirk. Opozoriti želijo predvsem na izbrane učne vsebine >


Tržiški muzej
Tržiški muzej ponuja virtualne sprehode po zbirkah Slovenski smučarski muzej in Tržiški šuštarji na povezavi > ter Koncentracijskem taborišču Ljubelj jug na povezavi >
Na spletni strani pripravljajo aktivnosti za družine in otroke, ki jih redno dopolnjevale. Primer najdete v priponki.
Za 3. razred OŠ so pripravili sklop nalog Kulturni dan na daljavo, kontakt: trziski.muzej@guest.arnes.si.

Umetnostna galerija Maribor
UGM predstavlja nov program za otroke Huda mravljica na obisku. Vsak teden pripravljajo likovne naloge/igre za otroke, ki jih lahko vsakdo izvaja doma. Izhodišče so dela iz njihove zbirke. Huda mravljica je maskota UGM, pesem Huda mravljica je namreč napisal prvi direktor UGM Branko Rudolf. Tedenske naloge za otroke lahko prejemate s prijavo preko njihovega tedenskega novičnika oziroma jih spremljate na njihovi spletni strani.
 
Vabljeni, da do Zbirke UGM dostopate digitalno na www.museums.si. Na spletni strani je na ogled virtualna razstava o življenju in delu umetnika Ivana Kosa, ki ponuja 30 predstavitvenih opisov umetniških del avtorja iz Zbirke UGM. Več >

Za ljubitelji in ljubiteljice umetnosti so pripravili tudi serijo kratkih intervjujev Spoznaj umetnika, v kateri bodo vsak teden predstavili kreativni um umetnika ali umetnice na slovenski umetniški sceni. Več >

Dokler ogled umetnin v živo ni mogoč, na spletni strani v rubriki Ostajamo doma z Zbirko UGM vsak dan izpostavljajo eno umetnino iz načrtovane razstave 100+ del iz Zbirke UGM. Razkrivajo zgodbe mojstrov in mojstric slovenske vizualne umetnosti. Več >

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.