GLEDALIŠČE


NOVO
Slovensko mladinsko gledališče
SMG omogoča dostop do dveh spletnih predstav: Pohujšanja v dolini šentflorjanski (na voljo je tudi gledališki list uprizoritve in pedagoško gradivo) ter Kekca. Več >
Gradivo lahko za učne namene delite s svojimi učenci. Dostopno bo do konca maja.
Za povezavo do posnetkov pišite na marketing@mladinsko-gl.si.

Slovenski gledališki inštitut - Gledališki muzej
V posebnem obdobju, ko si kulturno-umetniške vsebine privoščimo od doma in ko potekajo kulturni dnevi na daljavo, vabimo na program Predstava pod drobnogledom učitelje osnovnih in srednjih šol, ki želijo ogled predstave preko spleta nadgraditi s spremljevalnimi, ustvarjalnimi dejavnostmi za svoje učence in dijake. Stopite v stik z nami na info@zlatapalicica.si in sporočite nam (nekaj dni vnaprej), katero kakovostno predstavo iz kataloga platforme Zlata paličica (www.zlatapalicica.si) ter iz spletne ponudbe gledališč si bodo vaši učenci ali dijaki ogledali na daljavo. V čim krajšem možnem času vam bomo odgovorili in posredovali predloge za dejavnosti, ki bodo otrokom in mladim približali gledališko umetnost ter jih spodbudili k lastni ustvarjalnosti.

Na spletni platformi Zlata paličica, referenčni bazi za iskanje in prvo spoznavanje kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino, spoznavate gledališko ponudbo, ki mladim obiskovalcem omogoča umetniško bogato, vsebinsko zanimivo, čustveno vznemirljivo, očarljivo in navdušujočo gledališko izkušnjo.

Lepo vabljeni tudi k ogledu ostale spletne ponudbe Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja:

SLOGI v sodelovanju z osrednjim gledališkim portalom SiGledal in drugimi partnerji objavlja virtualne razstave. Na http://repertoar.sigledal.org/razstave lepo vabljeni k ogledu razstav: Alenka Bartl kostumografka, Prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana, Slovenski Hamleti, O poteh k »najlepši iznajdbi človeškega duha« na Slovenskem, Jože Babič – gledališki človek, Dušan Jovanovič maestro sodobnega gledališkega jezika, razstave posvečene Festivalom Borštnikovega srečanja od leta 2009 dalje in še druge.

Na spletnih straneh
Slovenskega gledališkega inštituta lepo vabljeni k:
- virtualnem vodstvu v slovenskem znakovnem jeziku s podnapisi po stalni razstavi Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja
na povezavi >
- v Digitalni knjižnici najdete težje dostopna dramska besedila starejših in sodobnih avtorjev,
- prevode dramskih tekstov v slovenščino, ki so nastajali vse od srede 19. stoletja do danes ter prevode dramskih besedil slovenskih avtorjev v tuje jezike
na povezavi >
- lahko pa si ogledate še gradiva iz zbirk ter posnetke nekaterih zadnjih dogodkov na povezavi >.


***

Cikel vsebin, povezanih z Ivanom Cankarjem, na TV SLO
TV Slovenija je v času izrednih razmer na program umestila ciklus filmov o Ivanu Cankarju in televizijskih priredb gledaliških uprizoritev njegovih del. Namenjen je gimnazijcem, ki bodo na maturi morali razmišljati o "svetovih Cankarjeve dramatike".
Več >

Gledališče Koper/Teatro Capodistria
Iz gledališča sporočajo, da tudi v času #koronavirus ne mirujejo. Na široko so odprli virtualne dvorane. Na kanalu youtube Gledališča Koper in preko aplikacije ZOOM igralke in igralci izvajajo bralne uprizoritve del Ivana Cankarja, ki so snov letošnje mature. Maturantkam in maturantom želijo Cankarja približati na drugačen način.

V teatru pa v teh dneh mislijo tudi na najmlajše šolarje. Na spletni strani so objavljene pesmice in pravljice za prvo triado osnovnih šol (iz sklopa Pravljice in poezija za zajtrk, kosilo in večerjo). Tudi ta je podana nekoliko drugače, saj jo berejo igralci in igralke, kar prinaša posebno doživetje.


Za otroke pripravljajo vsak teden ob sobotah ob 10.30 Skok v pravljico z
Igorjem Štamulakom
v živo na njihovi Facebook strani.

Glej, teater iz kavča
Glej, ena karantena nas pa res ne bo ločila od gledališča. Do nadaljnjega vam na naših socialnih omrežjih ponujamo ogled Glejevega spletnega arhiva. V maju bomo vsak ponedeljek odklenili po eno predstavo iz petdesetletnega arhiva Gledališča Glej. Spored, napovedi in povezave lahko spremljate na www.glej.si.


Hiša otrok in umetnosti

Predstave na daljavo so dostopne na njihovi spletni strani ter na Facebooku. Vsak teden dodajajo nove predstave.
Pripravljajo tudi Lutkalnico, mini serijo lutkovnih delavnic, ki nastaja v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Fru-Fru. Delavnice in odzivi otrok nanje so objavljeni na spletni strani >


KUD Transformator
Majsko Zatiranje v Gromki prestavljamo na splet. Ogledali si bomo predstavo Mostovi (KUD Transformator, 2017). Predstava odpira zmeraj aktualna vprašanja, na katera bomo po ogledu skupaj iskali odgovore. Uvodno srečanje, kjer bomo pojasnili, kako bo pogovor po predstavi potekal, bo v torek 5. maja, ob 20.00. Nato se dobimo v torek 12. maja, ob 20.00, ko bomo odprli prostor za aktivno diskusijo o predstavi in problematikah, ki jih ta odpira.
Prijave do 4. 5. na transformator.toslo@gmail.com.
Več na povezavi >

Lutkovno gledališče Ljubljana
LGL je času praznih dvoran na spletu objavilo posnetke nekaterih svojih najuspešnejših predstav. Odraslim je namenjena predstava Posvetitev pomladi, uprizoritvi Vihar v glavi ter Romeo in Julija sta namenjeni najstnikom, za najmlajše gledalce pa so primerne Ti loviš!, Štiri črne mravljice, Močeradek gre čez cesto, Ostržek, Sapramiška in Sneguljčica. Do predstav lahko dostopate na povezavi Gledališče povezuje >

Lutkovno gledališče Maribor
Lutkovno gledališče Maribor je v sodelovanju s Televizijo Maribor objavilo posnetke desetih lutkovnih predstav, ki so dostopni v arhivu MMC RTV Slovenija >
Izbirate lahko med predstavami: Jakob in mesto, Ko je Šlemil šel v Varšavo, Krst pri Savici, Kurent, Rdeča Kapica, Sneguljčica, Volk in kozlička, Žaba Greta, Zelišča male čarovnice in Žogica Marogica.

Prešernovo gledališče Kranj
PGK deli arhivske posnetke predstav spletnega arhiva gledališča. Seznam se sproti dopolnjuje, trenutno si lahko ogledate naslednje predstave >


SNG Drama Ljubljana
V SNG Drama se zavedajo pomembnosti priprav na maturo tudi v času, ko so šole zaprte, zato so objavili predavanje ddr. Igorja Grdine z naslovom Ljubezni Ivana Cankarja. Brezplačno si ga lahko ogledate na spletni strani, ogled pa priporočajo predvsem letošnjim maturantom.

Drama od doma - nova programska platforma SNG Drama Ljubljana na družbenih omrežjih predstavlja literarna branja priznanih slovenskih dramskih igralcev s skupnim naslovom Drama bere z domačega kavča, na uradnem YouTube kanalu ljubljanske Drame pa se je začelo predvajanje posnetkov vrhunskih uprizoritev iz bogate gledališke zakladnice Drame.
Več >


SNG Nova Gorica
SNG Nova Gorica odpira arhiv in objavlja posnetke predstav, na njihovem kanalu najdete predstave Don Juan, Plešasta pevka, Norci iz Valencije in Zakaj ptiči pojejo.

Za ogled so odprli tudi dve predstavi, namenjeni otrokom:
Skrivni dnevnik Jadrana Krta, uspešnica britanske pisateljice Sue Townsend, je namenjena učencem 3. triade osnovne šole.
Več o predstavi lahko preberete na povezavi >
Ogledate si jo lahko tukaj >
 
Za učence prve triade osnovne šole in za vrtec pa so na ogled Mehurčki Otona Župančiča.
Opis predstave je dosegljiv na povezavi >
Ogledate si jo lahko tukaj >

Da bi dijakom olajšali učenje na daljavo in zahtevne priprave na maturo, so v arhivu odprli dostop do vseh tistih predstav Ivana Cankarja, ki jih je uprizorilo SNG Nova Gorica in ki so zajeta v pripravo na splošno maturo iz slovenščine 2020. Več informacij in dostop do predstav na povezavi >

Poleg tega objavljajo pravljice v okviru pobude
Igralci primorskih gledališč berejo pravljice … na spletu. Pobuda je nastala v letu 2020 v sodelovanju med SSG Trst, Gledališčem Koper in SNG Nova Gorica s knjižnicami in knjigarnami iz Nove Gorice, Gorice, Trsta in Kopra. Vsebine bodo v prihodnje še dopolnjevali.

Zavod Bunker
Bunker na ogled ponuja predstavi Ich kann nicht anders in Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli ter umetniško akcijo Domine in največkrat igrano produkcijo Lirični utrinki v mestu. Seznam vsebin, ki jih sproti dopolnjujejo, je dostopen na povezavi Gledališče s kavča.

SiGledal in RTV Slovenija
Ekipa spletnega gledališča SiGledal v sodelovanju z RTV Slovenija vabi k poslušanju radijskih iger. Po seznamu radijskih iger je mogoče brskati s pomočjo brskalnika, ki omogoča iskanje po različnih parametrih. Zbirko, ki se dnevno dopolnjuje, najdete na povezavi >

Slovensko stalno gledališče Trst
Tudi Slovensko stalno gledališče je ubralo nov način "uprizarjanja" z aprilskim sporedom tedenskih objav lastnih uprizoritev. Gledališče "na domu" je priložnost za ogled predstav iz letošnje, prejšnje in preteklih sezon, vsako nedeljo ob 18.00 na facebook strani Slovenskega stalnega gledališča.
Več o sporedu tukaj >

***
Informacije o dodatnih predstavah, namenjenih odraslim, koordinatorji najdete še na spletnih straneh in socialnih omrežjih slovenskih gledališč ter tudi drugih ustanov, ki pokrivajo tudi področje gledališča (npr. Pekarna Magdalenske mreže).
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.