FILM


NOVO
Društvo Slon
Na spletni strani Društva Slon najdete pregled zgodovine animiranega filma, brezplačno si lahko doma ogledate mednarodne filme s festivala Animateka in filme, nastale na njihovih delavnicah.

***

Društvo za širjenje filmske kulture KINO!
Društvo v sklopu filmsko-vzgojnega programa Ostrenje pogleda organizira spletno teoretsko-praktično delavnico Ustvarjanje atmosfere v filmu, ki jo vodita direktor fotografije Rok Kajzer Nagode in montažer Andrej Nagode.
Delavnica se odvija v več razčlenjenih srečanjih na spletu v zaprti skupini prek aplikacije zoom. Vse, ki bi se želeli pridružiti, pozivajo naj jim pišejo na elektronski naslov: ostrenje.pogleda@gmail.com.


V času izrednih razmer društvo organizira tudi spletni filmski krožek.
Krožkarska zasedanja potekajo ob torkih, vse ki se želijo pridružiti in se izgubljati v žgoči razpravi med zoom-srečanji, pozivajo naj pišejo na ostrenje.pogleda@gmail.com.


Društvo vabi k ogledu brezplačnih spletnih vsebin:
Brezplačen dostop do kratkih filmov priznanih režiserk in režiserjev, kot so Agnès Varda, Andrea Arnold, David Lynch, Martin Scorsese in mnogi drugi na povezavi >
6 legendarnih sovjetskih kratkih animiranih serij in filmov na povezavi >
Brezplačen dostop do nagrajenih kratkih filmov na Youtube kanalu Omeleto na povezavi >


Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta
Pri društvu v času epidemije šolske projekcije začasno selijo na splet, saj vam kljub zaprtim kinodvoranam želijo omogočiti čim bolj nemoteno izvajanje filmsko-vzgojnih aktivnosti, s katerimi bogatite vaš pedagoški proces, sedaj tudi na daljavo. Za vas so pripravili izbor treh kakovostnih animiranih filmov za različne starostne skupine, ki si jih lahko skupaj z učenci ogledate preko spleta: Deček in svet, Mirai in Fantomski deček.
Več o ponudbi najdete na povezavi >Otok, zavod za razvijanje filmske kulture

Filmski kot - spletne vaje filmskega jezika ter zgodovine skozi film, za učitelje, učence in dijake. Več informacij >Filmska osnovna šola in Razumevanje filma

Ekipi Filmske osnovne šole in Razumevanja filma vsak dan objavljata aktualne novice in spletne vsebine o filmu in filmski vzgoji. Spremljate jih lahko na platformi Šola filma.
 
Posebej izpostavljamo odprtje nove sekcije – Filmska ustvarjalnost, ki prinaša izdelke učencev, nastale pod mentorstvom strokovnih delavcev v šolah. Tudi sami lahko vključite vaše izdelke v bazo. Več informacij na povezavi >
 
Ne spreglejte novega filma v bazi, Muha (Áron Horváth, 2017, 8+).

Projekt Razumevanje filma na spletnem portalu Šola filma redno, nekajkrat tedensko objavlja izbrane izobraževalne in ustvarjalne vsebine. Izpostavljajo naslednje >

Kinodvor
Kinodvorov šolski program v času epidemije redno posodablja Seznam kakovostnih filmov za otroke in mlade, ki so dostopni na spletu. Seznam vsebuje filme v slovenščini ali s slovenskimi podnapisi, ki so primerni za različne starosti, od predšolskih otrok do dijakov. Izbiramo filme, ki so prosto dostopni, ter pri tem sodelujemo s Televizijo Slovenija, spletnim portalom MMC, Bazo slovenskega filma in na drugimi platformami. Ob priporočilih objavljamo tudi brezplačna dodatna pedagoška in ustvarjalna gradiva za starše in otroke, ki so prav tako zbrana na Kinodvorovi spletni strani Za šole.
VIZ, ki želite v delo vključiti film, se oglasite na solski@kinodvor.org.

Baza slovenskega filma / BSF
Slovenski filmski ustvarjalci vam v času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma podarjajo na ogled izbor svojih filmov, ki vključuje tudi otroški in mladinski program. Spored bomo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi bodo dostopni 7 dni.
Aktualen spored najdete na www.bsf.si.

***
Vabimo vas, da ideje za ustvarjanje filmov poiščete v e-strokovni literaturi, ki vključuje napotke za delavnice: e-priročnika Animirajmo in Naj se vidi.

Za iskanje idej, kako in kaj posneti, pa lahko učence in dijake spodbudimo tudi k ogledu številnih kratkih filmov, ki so nastali v različnih filmskih delavnicah profesionalnih filmskih ustanov: Luksuz produkcija in Film Factory.

Na spletni strani https://vimeo.com/kudmreza vabljeni k ogledu filmov, ki so jih skupaj z umetniki ustvarili otroci in mladostniki (KUD Mreža in Zavod Petida).
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.