VIZUALNA UMETNOST


NOVO
Mali pojmovnik sodobne umetnosti
Spletni pojmovnik vsebuje jasne in razumljive razlage umetnostnozgodovinskih pojmov, na katere so nas opozorili učitelji* zadnjega triletja osnovnih šol in profesorice srednjih šol, rekoč, da pogrešajo pedagoško gradivo, s katerim bi to izrazje približali učencem (in sebi).
Seznam gesel >
Težavnejše pojme smo opisali na primerih sodobnih umetniških del in za lažjo kontekstualizacijo dodali nekaj splošnejših izrazov. Razlage vsebujejo slikovno gradivo, vprašanja in uporabne naloge, ki tako izobraževalcem kot mladim omogočajo izkustven, premišljen in dialoški pristop.
Gesla smo pripravili Nevena Aleksovski, Tea Hvala, Miha Kelemina, Sebastian Krawczyk in Rok Vevar v okviru projekta S(v)odobnost - svoj potencial razvij skozi sodobno umetnost.
*Spol je v pojmovniku rabljen generično, velja za moške, ženske in nebinarne osebe.


Moderna galerija (MG+) in Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM)

Kako preživljate tedne brez običajnih aktivnosti, šole in druženj s prijatelji? Verjamemo, da biti zaprt doma ni lahko. Zato smo se odločili, da vas peljemo na sprehode! Na sprehode po (skritih) kotičkih naših muzejev in razstavnih dvoranah, ki jih nekateri že dobro poznate, drugi pa jih šele boste razisk(ov)ali. Na sprehode po moderni in sodobni umetnosti v »družbi« zanimivih umetnikov. Na sprehode, podobne našim sobotnim druženjem, ko naši Mali koraki stopajo pogumno novim izzivom naproti. Serija vodstev OSTANI DOMA | Mali koraki  je namenjena otrokom in družinam, vsebine pa lahko pomagajo tudi učiteljem in profesorjem kot pomoč pri pripravi šolskih snovi znotraj izobraževanja na daljavo. Svoje izdelke nam lahko pošiljate na izobrazevanje@mg-lj.si.

Za starše in učitelje pa smo pripravili tudi program Kljub sprejetim ukrepom ... V času, ko smo neposredna srečanja preselili na svetovni splet, vas izrednim razmeram navkljub vabimo na »pogovore« o umetnosti. Verjamemo namreč, da se vam v tem »zamrznjenem trenutku« porajajo tudi vprašanja, o katerih do zdaj niste imeli časa razmišljati. Vprašate lahko karkoli, kar vas zanima v zvezi z vizualno umetnostjo. Vprašanje nam pošljite na: adela.zeleznik@mg-lj.si. V primeru, da bi se raje pogovorili po telefonu ali drugih spletnih medijih, nam sporočite na isti elektronski naslov, in dogovorili se bomo za termin.

***

Društvo ŠKUC
V Društvu Škuc pripravljajo spletne vsebine za otroke na povezavi https://www.skuc.org/skucove-packarije-doma, ter za mlade (dijake srednjih šol, učence zadnje triade osnovnih šol) in njihove pedagoge, na povezavi https://www.skuc.org/mala-sola-sodobne-umetnosti.


Umetnostna galerija Maribor
UGM predstavlja nov program za otroke Huda mravljica na obisku. Vsak teden pripravljajo likovne naloge/igre za otroke, ki jih lahko vsakdo izvaja doma. Izhodišče so dela iz njihove zbirke. Huda mravljica je maskota UGM, pesem Huda mravljica je namreč napisal prvi direktor UGM Branko Rudolf. Tedenske naloge za otroke lahko prejemate s prijavo preko njihovega tedenskega novičnika oziroma jih spremljate na njihovi spletni strani.
 
Vabljeni, da do Zbirke UGM dostopate digitalno na www.museums.si. Na spletni strani je na ogled virtualna razstava o življenju in delu umetnika Ivana Kosa, ki ponuja 30 predstavitvenih opisov umetniških del avtorja iz Zbirke UGM. Več >

Za ljubitelji in ljubiteljice umetnosti so pripravili tudi serijo kratkih intervjujev Spoznaj umetnika, v kateri bodo vsak teden predstavili kreativni um umetnika ali umetnice na slovenski umetniški sceni. Več >

Dokler ogled umetnin v živo ni mogoč, na spletni strani v rubriki Ostajamo doma z Zbirko UGM vsak dan izpostavljajo eno umetnino iz načrtovane razstave 100+ del iz Zbirke UGM. Razkrivajo zgodbe mojstrov in mojstric slovenske vizualne umetnosti. Več >Mednarodni grafični likovni center (MGLC)

V času karantene MGLC vabi v začasno Spletno učilnico MGLC. Za vas so pripravili poučne in ustvarjalne naloge s področja izbranih poglavij iz likovne umetnosti: kiparstva in umetniške grafike.
Ustvarjalna naloga Monotipija je namenjena predšolskim otrokom in učencem prve triade OŠ. Klasične grafične tehnike so za drugo in tretjo triado OŠ, naloge s področja Sodobne grafične umetnosti pa priporočajo predvsem dijakom in dijakinjam.
Delovni list s področja Kiparstva višjim razredom OŠ predstavi nekatere izbrane teme s tega likovnega področja, predvsem te, ki temeljijo na vsebinah Spominskega ateljeja Stojana Batiča v Švicariji v Ljubljani.
Več na povezavi >


Učence in dijake vabijo k sodelovanju pri pripravi umetniškega zina. V teh dneh smo priča v marsikaterem pogledu zgodovinskemu dogajanju, ki pretresa ves svet. Ampak otežene življenjske razmere niso bile nikoli ovira za ustvarjalnost, zato vas vabimo, da tega duha zajamemo skupaj in ustvarimo kolektivni dokument časa – umetniški Megazin.

Povabilo k sodelovanju velja za cel razred; četudi lahko sodelujejo tudi posamezniki. Sodelujejo lahko vsi razredi osnovne šole in vse srednje šole ter gimnazije. Rok za oddajo: v času izolacije do preklica.

Na povezavah najdete vabilo za šole in dodatno pedagoško gradivo o zinih.Galerija Tobačna
V Galeriji Tobačna pozivajo vse družine, otroke in mlade ustvarjalce, da so tudi v tem času izolacije doma ustvarjalni in sodelujejo v projektu Mladi umetniki v karanteni. Več o projektu in kako poteka sodelovanje tukaj.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.